Пускат първата българска правоъгълна монета

Тя ще се предлага от Общинска банка за празника на София

Пускат първата българска правоъгълна монета
4637 ~ 1 мин. четене

За празника на София Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София, наречена „София през вековете“. Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Монетата е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие.

„София е велик град с хилядолетна история, град на различни епохи, съчетание на различни култури, ценности, богатства и традиции. Общинска банка отсича тази лимитирана серия и я посвещава на София. Всяка монета е за различен исторически период и отразява развитието на града от античността, средновековието и до днес“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св.Св. Никола и Пантелеймон“, известен като Боянската църква. Севастократор Калоян е сред бележитите управници на град Средец през XIII век, а Боянската църква със стенописите й – исторически шедьоври е един от символите на град София и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Първата монета от поредицата „София през вековете“ е с образа на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София. Втората, която ще бъде пусната на 17 септември 2015 г. изобразява периода на средновековен Средец. Третата монета ще се появи през 2016 година и ще носи символиката на съвременна София.

Подкрепи Economic.bg