Путин е издал заповед за пълна бойна готовност на Северния флот

Целта на внезапната проверка е да се оцени способността на флота да изпълнява задачи в Арктика, свързани с военна сигурност на Русия в Арктическия район

Путин е издал заповед за пълна бойна готовност на Северния флот
236 ~ 1 мин. четене
Президентът на Русия Владимир Путин е издал заповед за привеждане в пълна бойна готовност на Северния флот и определени подразделения на Западния военен окръг и Въздушно десантните войски, съобщава РИА Новости. Това е заявил военният министър Сергей Шойгу.

Той уточнил, че на внезапна проверка подлежат 38 000 военнослужещи, 3.36 хиляди единици военна техника, 41 кораба, 15 подводници, 110 самолети и вертолети. Целта на внезапната проверка е да се оцени способността на Северния флот да изпълнява задачи в Арктика, свързани с военна сигурност на Русия в Арктическия район.

Същевременно Русия провежда 10-дневни военни учения в Крим и отцепилите се от Грузия региони Абхазия и Южна Осетия. Те започнаха в края на миналата седмица, след като стотици US танкове пристигнаха в Прибалтика. САЩ ще дислоцират общо 3000 войници за три месеца военни учения в балтийските републики в рамките на операция "Атлантическа решимост".

Вчера в интервю за авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1", държавният глава Владимир Путин заяви, че след смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили: "Готови бяхме да направим това. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха да го направим".

Междувременно днес се очаква с голям интерес дали президнетът ще се появи в Санкт Петербург, където има среща с президента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, след като в продължение на 10 дни отмени поредица срещи, а от Кремъл отказаха да коментират дори къде се намира.
Коментари: 0