Путин лично е одобрил свиването на руския добив на петрол

Компаниите в страната са приели предложението на президента и ще ограничат производството с 300 хил. барела

Путин лично е одобрил свиването на руския добив на петрол
Руският президент Владимир Путин лично е одобрил свиването на добива на петрол в страната, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е част от сделката с ОПЕК, която има за цел да повиши цената на суровината, търгувана на международните пазари. Според предварителното споразумение руските компании трябва да ограничат добива си общо с 300 хил. барела дневно.

"Ние вече обявихме, че президентът договори съкращенията с всички водещи петролни компании в страната“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. Според него всяко увеличение на цената на петрола с $5 означава повече приходи както за бюджета, така и за самите компании.

Официалната среща във Виена, на която ОПЕК и големите производители извън организацията ще подпишат официалното споразумение за орязване на добива, ще се състои в понеделник. Държавите членки на картела се споразумяха да ограничат добива си общо с 1.2 млн. барела дневно. На останалите се падат 600 хил. барела, половината от това количество ще бъде поето от Русия.

Данните за ноември показаха, че руските компании са увеличили средния дневен добив до 11.21 млн. барела на ден. Това е количество, което не е регистрирано от падането на Съветския съюз. А спрямо август, когато Русия принципно се съгласи да свие добива с 300 хил. барела, производството на страната е скочило с 500 хил. барела.

Зам.-енергийният министър на страната Кирил Молодсов заяви, че за отправна точка при разговорите във Виена ще се вземат данните за ноември.
Коментари: 0