Путин предложи Медведев пак да е премиер

Зам.-председателят на Горната камара на парламента очаква кардинални промени в правителството

Путин предложи Медведев пак да е премиер
856 ~ 1 мин. четене

След като руското правителство днес подаде оставка, президентът Владимир Путин предложи досегашният премиер Дмитрий Медведев пак да заеме същия пост.

52-годишният Медведев оглавява руското правителство през последните шест години. Преди това четири години той беше на президентски пост в страната.

Днес, след като Путин положи клетва за четвърти президентски мандат, в съответствие с руската конституция правителството подаде оставка. Според конституцията не по-късно от две седмици от датата на оставката държавният глава трябва да внесе предложение за нов премиер, което предложение до седмица да бъде разгледано от Долната камара на руския парламент.

Членовете на старото правителство ще продължат да изпълняват задълженията си до съставянето на ново правителство. Експертите очакват, че едва по-малко от половината от сегашните членове на правителството ще бъдат сменени с нови.

Зам.-председателят на Съвета на федерацията (Горната камара на Федералното събрание) Иляс Умаханов обаче очаква кардинални промени. „Пред правителството стоят нови предизвикателства и за тях трябва да отговарят нови политически фигури, нов отбор“, заяви той.

Коментари: 0