Работодателите окончателно отмениха протеста за цената на тока

Властта е уверила бизнеса, че до седмица ще бъдат подготвени законодателни промени, които да решат проблемите в сектора

Работодателите окончателно отмениха протеста за цената на тока
1184 ~ 2 мин. четене
Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. Това се казва в писмо на организацията до медиите, изпратено след проведената днес втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени, се казва в позицията.

По време на срещата е бил обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г.

На нея е станало ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

Също така предстои излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата да се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват на борсата.

Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство, се казва в становището.

Също така предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.
Подкрепи Economic.bg