Радев благодари на САЩ за подкрепата в борбата с корупцията

България ще е домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“

Радев благодари на САЩ за подкрепата в борбата с корупцията

Снимка: Президентството

1436 ~ 2 мин. четене

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Това е заявил президентът Румен Радев по време на срещата си с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещение у нас, водена от Матю Бойс – зам.-помощник държавния секретар на САЩ.

„Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности“, заяви още президентът Румен Радев по време на срещата. В разговора е бил обсъден целият спектър от въпроси от взаимен интерес, влизащи в обхвата на Стратегическия диалог между България и САЩ – сигурност, икономика, енергетика и образование.

Българският държавен глава е подчертал, че за засилване на Стратегическия диалог между двете държави е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. Президентът призова за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности.

„Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ“, заяви президентът. Румен Радев е подчертал, че за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване. „Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии“, заяви Румен Радев.

По предложение на Радев България ще бъде домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и подкрепяна активно от Съединените американски щати. Българският държавен глава е отправил покана за участие във форума към президента на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

Коментари: 0