Радев свиква допълнителни консултации за председател на ЦИК

След тях ще се проведе и планираното изслушване на кандидатите за новия състав на избирателната комисия

Радев свиква допълнителни консултации за председател на ЦИК

Снимка: БТА

780 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът Румен Радев свиква допълнителни консултации за излъчване на председател на ЦИК заради оттеглянето на единствената номинация за поста - тази на коалицията между ГЕРБ и СДС в лицето на юриста и бивш депутат от ГЕРБ Красимир Ципов.

След като никоя от останалите политически сили не излъчи предложение за председател на ЦИК, от ГЕРБ заявиха днес, че това е заговор срещу тях. Припомняме, че смяната на състава на ЦИК бе приета с промените в Изборния кодекс от миналата седмица.

Разрешаването на казуса е отговорност на държавния глава, тъй като той води цялата процедура. Той обаче не може да прави конкретни предложения, тъй като според изменения Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарните партии и коалиции. Затова от него може да се очаква на срещата в петък да призове парламентарните формации да излъчат нова номинация за ръководител на ЦИК.

След допълнителните консултации в президентската институция ще се проведе и планираното изслушване на кандидатите за новия състав на изборната комисия.

Консултациите ще се състоят от 8 часа на 7 май в сградата на президентството.

Коментари: 0