Как ще изглежда ул. „Цар Иван Шишман“ след 1-годишния ремонт (снимки)

Предвижда се уличното осветление да бъде окачено върху сградите

Как ще изглежда ул. „Цар Иван Шишман“ след 1-годишния ремонт (снимки) 3 Снимки

Снимка: Столична община

11218 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Визуализации на проекта за обновяване на столичната централна улица „Цар Иван Шишман“ представи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Facebook. Цялостният ремонт трябва да започне в понеделник, 10 май, и да продължи в рамките на една календарна година.

Първо ще бъде подновена ВиК мрежата и топлопреносната мрежа, а след приключване на работата на „Топлофикация София“ и „Софийска вода“ започва обновяването на улицата. Заради работата на „Топлофикация София“ част от центъра ще остане без топла вода за около 5 месеца.

От 10 май ул. „Цар Шишман“ ще бъде затворена за автомобилен трафик, но тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни кръстовищата, а информацията за това ще бъде разпространявана седмица по-рано.

Проектът за обновяване на улицата предвижда полагане на настилка от бетонови и гранитни павета за уличното платно, от същите материали ще е настилката и по тротоарите, а те ще са отделени от пътното платно с гранитни плочи. С цел ограничаване на скоростта на автомобилите до максимум 20 км/ч, кръстовищата ще имат рамповидни участъци. Ще бъдат подменени всички капаци на шахти на подземната инфраструктура, както и уличното осветление, което ще бъде енергоефективно. Очаква се уличното осветление да бъде окачено между сградите и да е над самата улица, а не с предвидените улични стълбове, тъй като улицата е сравнително тясна.

Създадена е система от мерки за осигуряване на достъпна среда – водещи ивици за насочване, тактилни плочи за внимание, понижени бордюри в зоните на кръстовищата.

Припомняме, че ремонтът на улицата бе планиран за миналата година, но отложен с единодушие от кметът на София Йорданка Фандъкова и Трайков с мотива, че затварянето на улицата на практика ще убие малките магазинчета, барове и ресторанти по нея, които в месеците преди това бяха затворени заради пандемията. От тази гледна точка обаче ситуацията през 2021 г. не е много по-различна от миналогодишната.

Коментари: 0