Китайските автомобили Nio навлизат в Европа до края на годината

Това ще бъде първото излизане на компанията на пазар извън Китай

Китайските автомобили Nio навлизат в Европа до края на годината

Снимка: Nio

12859 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайският старт-ъп за електрически автомобили Nio обяви официално, че планира да започне доставки на своите модели в Норвегия през септември. Това ще бъде първото излизане на компанията на пазар извън Китай.

Nio планира да пусне за първи път своя SUV модел ES8 на новия пазар тази година, а догодина - и седана си ET7. Компанията предвижда разширяване на местния персонал от 15 на 50 души до края на годината. Предприятието в Норвегия ще започне с водещия шоурум „Nio House“ в Осло, който трябва да отвори врати през третото тримесечие. Четири по-малки шоурума ще бъдат отворени в други части на Норвегия през следващата година.

Повече от половината от новите автомобили, продадени в Норвегия през миналата година, са електрически превозни средства, задвижвани от батерии, според Норвежката пътна федерация. Делът от 54.3% бележи бърз ръст от 42% година по-рано, което прави норвежкия пазар ключов за продажбите на електрически автомобили. Превозните средства на ток доминират в продажбите на нови леки автомобили в Норвегия през последните три години, като Audi e-tron на Volkswagen е начело през миналата година, Model 3 на Tesla през 2019 г. и Leaf на Nissan през 2018 г., според федерацията.

Други китайски производители на електрически автомобили вече продават в Норвегия. Листнатият на американската борса Xpeng достави 100 броя от своя електрически SUV G3 през декември.

Nio планира и навлизане на германския автомобилен пазар догодина, когато се очаква и разрастване в Европа.

Коментари: 0