Ръководителят на президентската кампания на Тръмп осъден на 47 месеца затвор

Присъдата на Пол Манафорт е най-строгата, давана на сътрудник на Доналд Тръмп

Ръководителят на президентската кампания на Тръмп осъден на 47 месеца затвор

Снимка: БТА

Пол Манафорт, който ръководеше президентската кампания на Доналд Тръмп, е осъден на 47 месеца затвор за данъчни престъпления и банкови измами, предава AFP, цитирана от агенция „Фокус”. Присъдата идва на фона на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за руската намеса в американските избори през 2016 г. 

Присъдата на Манафорт е най-строгата, давана на сътрудник на Доналд Тръмп досега, но значително по-лека от очакваната за 69-годишния политически консултант. Мюлер поиска затвор от 19 до 24 години, но съдията сметна това „прекомерно”.

Манафорт все още е изправен пред осъждане по второ дело във Вашингтон следващата седмица, за което максималното наказание е 10 години. В този случай съдията изглежда е по-скоро на страната на прокурорите.

Обвиненията са свързани с работата на Манафорт в продължение на 10 години от името на политици, свързани с Москва в Украйна, и нищо, свързано с изборите през 2016 г. - въпрос, по който той твърди, че иска от съда снизходителност. Прокурорите твърдят, че Манафорт е използвал офшорни банкови сметки в Кипър, за да скрие повече от 55 млн. долара, получени от украински политици от данъчните власти, припомня агенцията.
Коментари: 0