300% ръст на IT сектора за 7 години

Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев

300% ръст на IT сектора за 7 години

Снимка: Pexels

С 300% се е вдигнал оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България за последните 7 години. За периода той е достигнал 2.5 млрд. евро. 

Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на откриването на Европейската конференция „EURONET-среща на италианските търговски камари в Европа – иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“. 

„По данни на ЕВРОСТАТ брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1.14 млрд. евро и нараства устойчиво. По последни данни в сектора са заети около 51 хил. души, като броят им нараства с 7%, в сравнение с предходната година“, подчерта Александър Манолев. 

Доколкото развитието на IT сектора е своеобразен барометър за процеса на дигитализацията, то България има добра изходна база, смята Манолев. Той напомни, че ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно и има потенциала да промени изцяло и бизнеса, и обществото. „Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката“, коментира още зам.-министърът. 

Положителните данни са налице, но те не отразяват цялостната картинка, тъй като дигитализацията е слабо застъпена или напълно отсъства в редица отрасли на икономиката ни. „Особено изоставане има в малките и средните предприятия, а именно те са гръбнакът на българската и европейската икономики“, каза той и допълни, че се работи за създаването на обща стратегия за внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.
Коментари: 0