Разхлабването на мерките засили търсенето на жилища във Великобритания

Одобрените ипотечни кредити през юли са седем пъти повече, в сравнение с май

Разхлабването на мерките засили търсенето на жилища във Великобритания

Снимка: Unsplash

Отпуснатите ипотечни кредити през месец юли във Великобритания отчитат значително ускорение -със 66%, като са достигнали 66 300 броя. Това е седем пъти повече спрямо месец май, когато отпуснатите жилищни заеми са били едва 9000, показват данни на Банката на Англия.

Тези числа подкрепят и други твърдения за възстановяването на британската икономика, ударена от коронакризата, казва Андрю Уишарт, икономист от Capital Economics, цитиран от Reuters.

Въпреки това икономистите са на мнение, че спряната в края на август правителствена мярка за запазване на работните места ще забави възстановяването.

Месец юли във Великобритания беше белязан освен от разхлабването на карантинните мерки, но и от намаляването на данъка, който се плаща при покупка на ново жилище.

Отпуснатите ипотечни кредити през юли са били на стойност 2.7 млрд. лири, което е 12.5% увеличение спрямо месец по-рано. Въпреки това Великобритания е далеч от достигане на предепидемичните нива от преди шест месеца, когато отпуснатите ипотечни кредити са били за 4.2 млрд. паунда.

Коментари: 0