Рекордна глоба грози General Motors заради дефект

Компанията умишлено е забавила изтеглянето на дефектните си коли

Рекордна глоба грози General Motors заради дефект
200 ~ 1 мин. четене

Министерството на правосъдието на САЩ определи като престъпни действията на автомобилостроителния гигант General Motors, който е прикрил информация за дефект в своите автомобили. В резултат от това са загинали най-малко 104 души.

Дефектът, за който става дума, предизвиквал произволно спиране на двигателя по време на движение, отказ на спирачната система и изключване обезопасяващото устройство. Проблемът се оказал в системата за запалване на автомобила.

Има опасност компанията да бъде санкционирана с рекордно голяма глоба, информира New York Times, позовавайки се на свои източници. Очаква се до лятото да бъде постигнато споразумение между General Motors и властите. Засега не се посочва сумата, която компанията ще се наложи да заплати. Има реална опасност тя да надхвърли рекордната глоба от 1,2 млрд. долара, която бе наложена на Тойота през миналата година.

Мащабната кампания, по време на която бяха изтеглени милиони коли на General Motors, започна едва през февруари 2014 г. Според следователите обаче в компанията са знаели за дефекта година преди това.

Подкрепи Economic.bg