Гърция няма да приеме неразумни искания на кредиторите

Атина отказва да намали пенсиите, настоява за компромис от Европа

Гърция няма да приеме неразумни искания на кредиторите
228 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство няма да се огъне пред "неразумни" искания, то извървя своя път, за да се стигне до компромис по дълга. Tакъв компромис е възможен, ако и Европа направи същото, заяви премиерът Алексис Ципрас.

„Направихме каквото трябваше да сторим, сега е ред на Европа“, е обявил гръцкият премиер пред централния комитет на партията Сириза, предаде БГНЕС.

Според Ципрас страната е „на последната права на един мъчителен и труден период“. Мнозинството гърци настояват за жизнеспособно решение, а не само за споразумение, добавя той.

Ципрас обвини „някои представители на кредиторите“, че се възползват от липсата на ликвидности на Гърция, за да провалят споразумението от 20 февруари. Гръцкото правителство няма да отговори на неразумни искания и ще отстоява „линиите, които не трябва да се прекрачват“, обеща той.

Няма да обсъждаме голяма дерегулация на системата на заплащане. Няма да приемем ново намаляване на пенсиите, добави той, опитвайки се да успокои някои членове на своята партия, които настояват правителството стриктно да спази предизборните си обещания.

Правителството на радикалната левица на Ципрас преговаря, за да получи блокираната помощ от международните кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Споразумението е спешно необходимо на Гърция, която няма почти никакви пари: от август 2014 г. тя оцелява, очаквайки, че кредиторите ще й отпуснат последния транш от 7,2 млрд. евро от договорената помощ.

Подкрепи Economic.bg