Рекордни количества грозде от реколта 2015
Българските вина са сред най-добрите в света
Инж. Красимир Коев е роден през 1971 г. в град Ямбол. Завършил е „Екология и опазване на околната среда“ в Лесотехническия университет в София и „Стопанско управление на малки и средни предприятия“ в Техническия университет. Специализирал е в Държавния департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания. Бил е ръководител на отдел в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. От 1 септември 2009 г. е директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). За българското вино и световните тенденции на пазара economic.bg разговаря с инж. Красимир Коев.
- Каква е реколтата тази година?
Тази година очакваме 250 000 тона грозде. За сравнение, миналата година винарските предприятия са прибрали 109 000 тона. Около 2,5 пъти ще се повиши реколтата през 2015 г. и тя е с изключително високи характеристики като качество. Реколта 2015 г. ще бъде в топ 5 на най-добрите ни реколти за последните 30 години. Тази година компенсираме загубите от миналата 2014 г. откъм грозде и количество вина, които произведохме.
- Взимайки предвид настоящите данни, очаква ли се промяна в цената на виното?
Последните 5-6 години се наблюдава криза на пазарите. Тя е свързана с финансовите и икономически кризи по света. Виното не е продукт от първа необходимост и се получава един застой. Цените на виното бяха драстично намалени, тъй като продуктът залежава и носи загуби на производителите. В момента това, което се продава в нашите магазини или вината които изнасяме, са на изключително ниски цени и няма накъде повече да се намалят. Мога да кажа, че предлагаме едни от най-конкурентните цени на пазара в Европа по отношение на качествени вина, които се предлагат.
- Каква част от българското грозде се изкупува от чужденци?
Ежегодно ние изнасяме около 20 000 тона грозде. Направленията са Румъния, Италия, Гърция и Чехия – това са наши търговски партньори, които идват и купуват директно от тук нашето свежо грозде, което впоследствие преработват в продукт за продажба. От тези 20 млн. килограма грозде за износ 90% е сортът „Мускат Отонел” (бял винен сорт грозде бел. ред.). Той е изключително търсен сорт и гроздето, което расте тук в България, е с много добри показатели. Добрата цена и хубавото качество е направило впечатление на чужденците и по тази причина те го изкупуват от нас.
- Очаква ли се засилен интерес на износ на сортове към чужбина?
Сортовете, които ние реализираме са Каберне, Мерло, Шардоне, Мускат Отонел, напоследък се наблюдава тенденция на по-голямо търсене и предлагане на Розе. Този сорт, както и Мускат Отонел са сред най-предпочитаните сред търговците от чужбина, което означава, че в това направление може би ще има ръст от около 15% на търсенето на тези сортове. Ние трябва да сме гъвкави в тази пазарна ниша, в която борбата между държавите е голяма и колкото по-голям пазарен дял заемем, толкова повече свежи капитали ще влязат в страната. Тъй като реколтата тази година беше чудесна, смятам че ще реализираме много по-големи количества, отколкото предишни години.
- Каква част от българското вино се изнася и кои са най-големите ни конкуренти?
За последните три години около 60 млн. литра е нашият износ към всички чужди пазари. Нямаме загубени пазарни позиции „благодарение” на нашите преки конкуренти, имаме загуба на позиции за Руската федерация, но там са по-скоро обективни причините, а не субективни – девалвацията на рублата и транспортният ни коридор, който се удължава и това изключително много оскъпява нашата продукция. Смятам, че това ще се нормализира във времето, тоест 2016 г. ние частично ще си възвърнем позициите, които сме имали на руския пазар.
Най-големите ни конкуренти са Испания, Франция и Италия от ЕС, в световен мащаб са и Аржентина, Чили и Нова Зеландия. Ние не търсим нови пазари, а разширяване на износа към настоящите. По нищо не отстъпваме на европейските производители, имаме качествени сортове, ниска цена на виното и нови технологии за производство.
- Имате ли данни затова, какво количество от реколтата се преработва в сивия сектор?
Лозята в България са 60 000 хектара, тази година средният добив ще бъде 700 кг. на декар, което означава 420 000 тона грозде. От тях 250 000 тона отиват за производството на вино, 100 000 тона за производство на ракия, 20 000 тона за износ, 20 000 тона за производство на оцет. Механичният сбор на тези числа показва, че това са 390 000 тона грозде, остават 30 000 тона, а от тях по закон българинът може за собствена консумация да прибере 1 тон грозде и да си направи вино и ракия. От тези производители има и недобросъвестни, които освен, че го консумират, го и продават – има ги по пазарите. Но този процент е изключително малък, като се имат предвид данните. Сив сектор винаги ще има, но се опитваме да го минимализираме с всяка следваща година.
Любопитно: Годишно консумацията на вино в България заедно с туристическия поток в страната е в рамките на 100-110 млн. литра (10 литра вино на човек за година). От тях само 5 млн. литра е вносно, останалото количество е българско производство. В сравнение с 2010 г. консумацията се увеличава, тогава българите са изпивали средно 5 литра вино на човек годишно. В България се пие предимно червено вино и се харесват всички сортове. Напоследък розето също е много модерно да се консумира не само у нас, но и в световен мащаб.
Може да се гордеем с тази статистика, тъй като голяма част от предлаганите хранителни продукти в магазините не са български, а при виното това е абсолютен хегемон. Даваме за пример Франция, която е един от най-големите производители на вино в света, а 57% от вината, които се продават на френския пазар, са чужди.