Асоциацията на заведенията не хареса новите правила за работа

Браншът настоява разстоянието между масите да е един метър или да се позволи дейността и във вътрешните помещения

Асоциацията на заведенията не хареса новите правила за работа
9608 ~ 2 мин. четене

Облекченията на мерките всъщност са утежнения за нашия бизнес. Такова мнение изрази Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), в интервю за „Нова телевизия“. Той коментира последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, според която се разрешава от 6 май да започнат да работят терасите и градините на заведенията, но при големи ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. Основните изисквания са, че масите трябва да са на разстояние минимум 2.5 м една от друга, а на тях могат да сядат само до 4 човека или семейство. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето. Освен това масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки посетител.

„Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимална точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тези изисквания, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса“, каза  Ричърд Алибегов.

Освен председател на браншовата асоциация, Алибегов е и собственик на верига заведения, които са с капацитет 600 места. Според новите правила обаче той казва, че ще може да отвори едва 50% от тях. Разходите му обаче остават непроменени, защото „веднага щом отворим, наемодателите ще си искат парите“.

По думите на Алибегов браншът още днес ще се срещне с Министерството на туризма, за да изразят притесненията си около новата заповед и да предложат своите искания. А именно разстоянието между отделните маси да е не 2.5, а един метър. В случай, че това не е възможно и от ведомството кажат, че отстоянието задължително трябва да е два метра и половина, то от БАЗ ще настояват да се даде възможност да се отвори и вътрешната част на заведенията.

По отношение на задължителните предпазни средства – ръкавици, маски и дезинфектанти в заведенията, Ричард Алибегов, обяви, че това не е проблем за тях. „Повечето ресторанти дори имат два входа и изхода. Тоест ще се направи такава организация, че само през единия да се влиза, а през другия да се излиза, за да има контролиран поток на посетителите“, обясни още той.

По думите му възстановяването на бранша ще е дълго и трудно, тъй като не са се взели навременни икономически мерки. „Загубите са огромни, не може да се направи обобщение, тъй като за всяко заведение е различно. Само в центъра на София обаче 40% от оборота е от туристи, които ги няма“, обясни Алибегов.

Коментари: 0