Revolut вдига таксите от 1 март

Revolut вдига таксите от 1 март

Снимка: Revolut

10026 ~ 2 мин. четене

Финтех приложението Revolut въвежда промени в Общите условия за ползване на платформата. Една от тях предвижда увеличаване на таксите от 1 март. Компанията оповести измененията чрез имейл до потребители си.

„Работим усилено, за да подобрим вашето преживяване с Revolut и направихме някои актуализации на нашите функции“, пише в съобщението.

Таксата за попечителство на сметките ще се увеличи от сегашните 0.01% от стойността на актива годишно до 0.12%. Заедно с това е възможно да се прилагат и такси SEC и FINRA при търговия с акции в САЩ.

Що се отнася до сделките, промените тук ще се отразят още по-видимо. Ползвателите на Standard план вече ще имат право на една сделка без комисионна месечно (при 3 преди това). Тези на Plus ще продължат да получават три безплатни сделки с комисионни на месец, а на Premium – пет безплатни сделки, при 8 по-рано. Metal pотребителите ще продължат да получават неограничена комисионна безплатна търговия.

Предвиждат се промени и при ползването на банкомати и международните парични преводи. При сега действащите правила лимитът за безплатни месечни тегления от банкомат е 450 лв., след което се начислява 2% такса върху сумата.

„Променяме това, като добавяме лимит и за общия брой тегления от банкомат, както и като задаваме минимална такса, след като изтече безплатната ви квота.“

Сега се въвежда лимит от пет тегления от банкомат, т.е. на шестото човек вече ще трябва да започне да плаща. И двете ограничения се прилагат независимо – за сумата и за броя тегления.

Таксата все още е 2%, но добавяме минимална такса от 1 лв. Това означава, че ще платите по-голямата сума от 1 лв. Или 2% от тегленето.“

„Нашите най-популярни видове плащания, използвани от над 90% от нашите клиенти, ще останат без такси“, се казва по отношение на преводите.

Те включват:

  • Безплатни местни банкови преводи във вашата валута 
  • Безплатни местни и международни трансфери в евро до всяка държава в рамките на SEPA (което включва държави от ЕС / ЕИП, Великобритания, Швейцария) 
  • Безплатни трансфери към други клиенти на Revolut (peer-to-peer) във всяка държава по света

Следните промени в таксите ще засегнат само клиенти, изпращащи пари извън зоната на SEPA (което включва държави от ЕС / ЕИП и Великобритания, Швейцария), или ако извършвате трансграничен превод във валута, различна от евро.

В момента Revolut предлага два вида международни преводи: „трансгранични“ и плащания „SWIFT“. Всеки от тях има две отделни квоти:

  • Клиентите на Standard и Plus получават по един безплатен трансграничен трансфер на месец, след което плащат 1 лв. на трансфер. SWIFT трансферите струват 6 или 10 лева, в зависимост от валутата.
  • Клиентите на Premium и Metal не плащат такси за трансгранични трансфери и получават по един безплатен SWIFT трансфер на месец и след това плащат 6 или 10 лева в зависимост от валутата.

Промените в търговията ще влязат в сила на 1 март 2021 г., докато тези при банкоматите и международните парични преводи на 23 април 2021 г., става ясно от имейла.

Подкрепи Economic.bg