Какво следва от забраната на BBC в Китай

Китай обвинява медията, че не покрива критериите за вярност и достоверност на информацията, която представят

Какво следва от забраната на BBC в Китай

Снимка: Pixabay

548 ~ 4 мин. четене

Още един телевизионен канал замлъкна за китайските зрители, след като правителството забрани излъчването на BBC. Националната администрация за радио и телевизия заяви, че няма да допусне BBC World News да продължава да предава в Китай и Хонконг. Тя обвинява британската държавна телевизия, че не покрива критериите за вярност и истинност на новините, както и че вредят на националните интереси на Китай.

BBC излезе с изявление, че е най-довереният разпространител на новини в света, и че разказва истории от цял свят напълно безпристрастно, без страх или в услуга на някого. „Много сме разочаровани, че властите на Китай са решили да вземат такова решение“, допълват те.

Телевизията отрази няколко чувствителни теми в Китай, включително отношението към малцинството на уйгурите в китайската провинция Синцзян. На 2 февруари BBC съобщи за предполагаемото изнасилване и изтезания на жени в лагери за „превъзпитание“ за уйгури. Китайското правителство заяви, че тези твърдения са напълно неоснователни. Също така, че центровете в Синцзян имат за цел да се борят с екстремизма и да развиват професионалните умения на уйгурите.

По темата за коронавируса BBC излъчи кадри през декември, на които се вижда, че масово хора са били извозвани за принудително тестване от властите. Кадрите поставиха и въпроса дали може да се вярна на числата за смъртността в Китай.

Пекин критикуваше BBC относно отразяването на темата за коронавируса и уйгурите. Посолството на Китай в Лондон не е коментирало темата, но китайското правителство твърди, че реакцията им в борбата с вируса е била бърза и ефективна.

Тим Дейви, ръководителят на BBC, отвърна на решението на Китай в събота, казвайки, че свободата на медиите има значение. Генералният директор на телевизионния оператор заяви в Twitter, че последните доклади са доста тревожни. Той заяви, че BBC трябва да може да отразява всякакви теми, без страх или в услуга на някого. „Обезпокоително е, когато работата на нашите журналисти се ограничава“, допълва той.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви в четвъртък, че решението на Китай да забрани BBC World News в континентален Китай е „неприемливо ограничаване“ на медийната свобода. „Китай прилага един от най-строгите мерки към медиите и свободата в интернет в целия свят, а това тяхно последно решение ще наруши репутацията на Китай в очите на всички по света“, казва той в Twitter.

Чуждестранният клуб на кореспондентите в Китай (FCCC), професионална асоциация на базираните в Пекин журналисти, заяви, че са дълбоко загрижени за причините, с които Националната администрация за радио и телевизия блокира BBC, включително обвинението, че предаванията на BBC са навредили на националните интереси на Китай и са подкопали китайските национално единство.

От FCCC казват, че такъв език е знак за всички останали чуждестранни медии в Китай, че могат да се сблъскат със сериозни санкции, ако тяхното отразяване не следва китайската, партийна линия относно Синцзян и други региони с етническите малцинства.

Работник в BBC, който остава анонимен, заради чувствителната тема на дискусията, заявява, че е притеснително, че аудиторията няма да получава безпристрастни новини.

Междувременно, Матю Бренан, технологичен анализатор в Китай, заяви пред CNBC, че забраната е срамна, но не и изненадваща.

Какво провокира забраната

Забраната идва, след като британският медиен регулатор Ofcom отне лиценза на CGTN, който е китайският новинарски канал на английски език. Ofcom заяви на 4 февруари, че от CGTN са подали подвеждаща декларация за собственост и че са напълно контролирани от китайската комунистическа партия

Ричард Самбрук, бившият директор на отдела за глобални новини на BBC, който беше отговорен за международните новинарски служби на телевизията, каза пред CNBC, че забраната на е пряк отговор на действията на британския регулатор.

„Отговорът на Китай е съвсем предсказуем“, казва Самбрук, който сега е директор на Центъра за журналистика в университета в Кардиф. „Китай забранява услугите на BBC на китайски езици и до голяма степен онлайн сайта на BBC. Тези действия напомнят за едни отминали години (по време на Студената война, например), когато са били нещо обичайно.“

„Последствията ще се видят, като ще повлияят на охлаждането на отношенията на между Великобритания и Китай – в съответствие и с промяна в отношенията между Китай и Запада, в по-широк план“, добавя Самбрук. Той каза, че BBC World News ще загуби и някои приходи в резултат на забраната.

Расмус Нилсън, директор на Института „Ройтерс“ (Reuters Institute for Study of Journalism) в университета в Оксфорд, казва, че решението за BBC не може да се сравни с решението за CGTN.

Докато действията на Ofcom бяха по отношение на собствеността на CGTN, решението на Китай да блокира BBC е свързано със съдържанието, казва Нилсън. Той допълва, че всеки във Великобритания все още има достъп до CGTN, просто не може да го гледат по телевизията.

„Тяхната истинска аудитория е повече в интернет, така че решението на Ofcom не променя нищо в достъпа на всеки до съдържанието на CGTN в техния сайт, през Facebook, Twitter, YouTube.“

Ще има ли въздействие върху хората?

Кери Алън, китайски медиен анализатор в BBC News, която превежда, пише, редактира и излъчва истории на китайска тематика, посочва, че последният ход няма да има огромно въздействие върху хората в Китай. „Той (телевизионният канал на BBC World News) може да бъде открит само в хотели или дипломатически комплекси, а зрителите са свикнали да виждат как екранът изведнъж почернява, когато се съобщават новини за Китай“, казва тя.

„Китайските медии искат да покажат, че  Великобритания потиска китайските гласове и изкарва на преден план само негативните доклади за Китай“, казва Алън. „Има известна ирония в правителствените медии, заемащи тази позиция, тъй като това е нещо, което Китай вече направи дългосрочно - цензурира всяка медийна организация, която противоречи на правителствената реторика, и историите, които създават негативен образ на Китай.“ 

Алън подчертава, че хората в страната могат да имат достъп по сайта и радио станциите на BBC, стига да използват VPN (виртуална частна мрежа).

Какво следва?

Нилсън коментира, че решението на Китай да блокира BBC World News има общо повече с политиката, отколкото с медиите. Той казва, че то може да се разглежда, като предупредителен изстрел, че всякакъв вид ограничения върху използването на мека сила от Китай, ще бъде посрещано по същия начин.

„Мисля, че международните медии и журналисти се чудят до каква степен и за колко дълго ще могат да отразяват новините от континента, особено ако отразяват въпроси, които китайското правителство смята за чувствителни и противоречиви.“

Подкрепи Economic.bg