Най-голямата японска банка назначава роботи

Главното задължение на андроида \"Нао\" е да съпровожда клиента по негово желание до банкомата, до апарата за обмяна на чужда валута

Най-голямата японска банка назначава роботи
244 ~ 2 мин. четене
Хуманоидни роботи са зачислени на щат в най-голямата японска банка Tokyo-Mitsubishi UFJ, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Финансовото учреждение официално информира, че "назначава" в два клона в Токио андроидите "Нао".

Забавните хуманоидни роботи са високи 58 см и тежат 5.4 килограма. Те са разработени от френска фирма, влизаща в състава на японската корпорация за информационни технологии "Софтбанк" (SoftBank Corp.). Роботите "Нао" се придвижват с лекота и жестикулират. Реагират с камери и звукови сензори, посрещат посетителите, отговарят на въпросите им, могат да водят по-прост разговор на 14 езика.

Главното задължение на андроида "Нао" е да съпровожда клиента по негово желание до банкомата, до апарата за обмяна на чужда валута или да му покаже другите възможности на банковия клон. Засега адроидите се тестват. Очаква се да започнат работа през април.

Експерти на банката ще изучават внимателно каква е психологическата реакция на клиентите и в зависимост от това ще решат дали андроидите да бъдат "назначавани" и в други клонове.

Очаква се "Нао" да разведрят атмосферата във финансовото учреждение, а това ще привлече повече клиенти. Има по-сериозни надежди - в бъдеще на андроидите да бъдат възлагани по-сложни задачи. Това ще позволи да се използват по-малко служители, което е важно, като се имат предвид застаряването на населението на Япония и нарастващият недостиг на работна ръка.

Напоследък японският бизнес все по-активно обмисля внедряването на роботи в сферата на услугите. В трикотажен отдел на един от големите универсални магазини на Осака известно време експериментално е работил женският андроид "Мидори". Тя е общувала с клиентите и ги е съветвала при избора на стоки.Подкрепи Economic.bg