Роумингът в ЕС може да отпадне от 2017 г.

Европейската комисия от години настоява за по-ниски цени на мобилните услуги

Роумингът в ЕС може да отпадне от 2017 г.

Снимка: БГНЕС

144 ~ 1 мин. четене

Роумингът в Европейския съюз е на път да отпадне през 2017 г. Това е заявил еврокомисарят, отговарящ за дигиталната икономика Гюнтер Йотингер. Според него в Еврокомисията са много близо до решение, с което след 2 г. таксите за свързване между държавите в ЕС да бъдат премахнати, предаде Нова Телевизия.

От медията припомнят, че ЕК от години настоява за по-ниски цени, а сега се очаква изцяло отпадане на таксите за роуминг. Заради слабата конкуренция сред доставчиците на услугата с времето се стигна до прекалено високи цени, казват от Комисията.

Към момента мобилните оператори в страните от ЕС нямат право да ни таксуват с повече от 19 цента на минута (37 стотинки) за изходящи повиквания и 5 цента (10 стотинки) на минута за входящи повиквания, 6 цента (12 стотинки) за изпращане на SMS съобщение и 20 цента (39 стотинки) за 1 мегабайт данни. Към това обаче се добавят отделно и данъци.

Разходите за телефонни разговори и мобилен интернет в страните от ЕС са намалели значително през изминалите години след натиска от Брюксел.

Мобилните оператори от своя страна недоволстват от отпадането на тези приходи. Всъщност потребителите на мобилни услуги трябваше да се радват на отпадането на роуминга още в края на тази година. Това обаче срещна сериозен отпор в редица европейски страни.

Подкрепи Economic.bg