Русия иска да приватизира ВТБ и Сбербанк

Русия има \"стотици възможности\" и много качествени активи, които са привлекателни в цял свят

Русия иска да приватизира ВТБ и Сбербанк
176 ~ 2 мин. четене

ВТБ и Сбербанк трябва да бъдат приватизирани едновременно, за да може да се създаде конкурентна среда, това заяви руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев, предава ТАСС.

„Има много качествени активи, ", каза министърът. Според него частичната приватизация ще позволи по принципен начин да се промени капитализацията на руския банков сектор.

Той подчерта, че Министерството на финансите има положително отношение към приватизацията като цяло. "Колкото по-мащабна приватизация, толкова по-добре" – категоричен е той. Според него, приватизацията на държавните банки в момента изглежда проблематично на фона на санкциите и икономическата ситуация в страната. 

В същото време, според министъра на икономическо развитие Алексей Улюкаев, санкциите – не са пречка за приватизация на Сбербанк и ВТБ. "Санкциите, разбира се, са неудобство, но има технически възможности, дори по време на режим на санкции за извършване на приватизационни сделки" - каза той.

Според него, Русия има "стотици възможности" и много качествени активи, които са привлекателни в цял свят."Но първо трябва да се вземе концептуално решение, имаме и правни ограничения, има и други ограничения, но ние сме длъжни да ги праработим.”

След изявлението на Улюкаев акциите на държавните банки малко се вдигнаха. Книжата на ВТБ се повишиха с 0.5%, а на Сбербанк с 1.5%.

В края на 2015 шефът на Сбербанк Герман Греф призова за пълна приватизация в интервю за Handelsblatt. Според него Банк России, която сега е основен акционер (50% плюс една акция) трябва да запази 25%, предава Bloomberg.

През 2012 по време на IPO на Лондонската и Московската борса централната банка продаде 7.58% от Сбербанк за 5.2 млрд. долара. Година по-рано бяха продадени 10% от акциите на ВТБ.

Подкрепи Economic.bg