Русия удължи забраната за международни полети, твърдят източници

Това не е само ограничение за влизане в Русия, но и за излизане в други страни

Русия удължи забраната за международни полети, твърдят източници

Федералната агенция за въздушен транспорт (Росавиация) удължи до края на юли ограничението за международни полети поради пандемията от коронавирус. Това се посочва в телеграма, изпратена до летищата в страната, цитирана от руското издание РБК. 

През юни на среща във Федералната агенция за въздушен транспорт беше обсъдено частично възобновяване на полетите от 15 юли.

„До 23:59 ч местно време на 31 юли 2020 г. има временно ограничение за влизането в Руската федерация на чуждестранни граждани и лица без гражданство“, цитира телеграмата руското издание РБК.

Отделът издава такива телеграми всеки месец след спирането на международните полети през март, каза източникът. Той пояснява, че това не е само ограничение за влизане в Русия, но и за излизане в други страни. Според източника, когато бъде взето решение да се отворят международните полети ще бъде изпратена нова телеграма.

Ограниченията върху влизането на чуждестранни граждани са валидни до 31 юли, включително. Това не е свързано с ограниченията за напускане на граждани на Руската федерация от страната. От юни хората с двойно гражданство, с разрешения за пребиваване, както и за специални категории визи, могат да напуснат страната за лечение и работа“, казва представителят на S7. Но за останалите руски граждани все още важат ограниченията за излизане.

Представителят на Федералната агенция за въздушен транспорт отказа да коментира официалната кореспонденция. РБК е изпратила запитвания до пресслужбите на Шереметьево, Внуково, както и на Aeroflot и S7.

В началото на юни Федералната агенция за въздушен транспорт предложи на Роспотребнадзор, който регулира премахването на ограниченията, свързани с коронавируса, частично да отвори международната въздушна услуга на 15 юли.

„След като се уверим, че вътрешният въздушен транспорт е безопасен, ще бъдем готови да освободим нашите граждани в необятните пространства на световния въздушен океан. Сега мисля, че все още не сме готови за това", заяви транспортният министър Евгений Дитрих на 26 юни. След това той добави, че засега надеждата за възобновяване на полетите през юли все още е жива.

На 30 юни стана ясно, че Европейският съюз не включва Русия в списъка на страните, за които границите на ЕС се отвориха на 1 юли. На първия етап влизането в Европейския съюз беше разрешено за 14 държави. Ситуацията с коронавируса в тях не трябва да бъде по-лоша, отколкото в самия ЕС, както е посочено в документа, приет от Европейския съвет. Списъкът включва Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. От 1 юли китайските граждани също ще могат да влязат в ЕС - ако КНР също позволи на жителите на ЕС да влязат в страната.

Поради пандемията на коронавируса, Русия спира редовни и чартърни полети с други държави от 27 март. През юни на руснаците беше позволено да пътуват в чужбина, за да работят, учат, лекуват или да се грижат за роднини.

Коментари: 0