Руски източници са разпространявали дезинформация преди евроизборите, смята ЕК

Открити са доказателства за даване на насоки от руски източници за неоснователни изказвания срещу ЕС

Руски източници са разпространявали дезинформация преди евроизборите, смята ЕК
Европейската комисия съобщи, че държавни и неправителствени източници от Русия стоят зад множество опити за влияние в навечерието на изборите за евродепутати преди месец.      

Отбелязва се, че не е засечена целенасочена външна дезинформационна кампания срещу изборите за ЕП, но са открити множество случаи, в които целта е била да се повлияе на избирателната активност и на избора на гласоподавателите. Открити са доказателства за даване на насоки от руски източници за неоснователни изказвания срещу ЕС, които са били използвани в националните предизборни дебати. 

Отчита се, че злоумишлено са били разпространявани крайни мнения на основата на дезинформация, които да изострят обществения дебат. Даден е пример с пожара в катедралата Нотр Дам в Париж, когато са били изразявани мнения, че бедствието е знак за "залеза" на ценностите на Запада, християнството и ЕС.    

От началото на годината Google е предприел действия срещу 130 000 европейски потребители за злоупотреби в областта на рекламата. По сходни причини Facebook е взел мерки срещу 1,2 милиона потребители в ЕС, а Twitter - срещу 16 000. Facebook е премахнал 2,2 милиарда фалшиви профила, а Twitter - 77 милиона. В YouTube са били закрити 3,39 милиона канала заради спам и подвеждане.     

Все още социалните мрежи не успяват да предприемат мерки, с които да се установи кой стои зад профилите на нарушителите на правилата, както и за улеснение на потребителите да различават дезинформацията, отчита ЕК. 

Уточнява се, че бюджетът на службите на ЕС за засичане на дезинформация за тази година е пет милиона евро - двойно повече, отколкото за миналата година. Предстои Европейската служба за външна дейност да наеме още 50 сътрудници, които да откриват опити за саботаж на ЕС. 
Коментари: 0