$92 млрд. са прибавили най-богатите 400 през 2014 г.

С 25,1 млрд. се увеличи състоянието на Джак Ма

$92 млрд. са прибавили най-богатите 400 през 2014 г.

В традиционната класация на Bloomberg - Billionaires Index за 400-те най-богати хора в света тази година лидери са Джак Ма(Съосновател на платформата за онлайн търговия Ali Baba), Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Карлос Слим.

Богатството на милиардерите е голяма част от активите на човечеството като цяло, което се оценява на 4,1 трлн. долара. Най-богатите 400 човека на планетата са добавили общо 92 млрд. щатски долара към финансовите си портфейли, въпреки спада на цените на петрола и геополитическата нестабилност.

Най-голяма печалба отчита Джак Ма, съоснователят на най-голямата китайска компания за онлайн търговия Alibaba Group Holding. Той е бивш учител по английски език и е стартирал компанията си в своя апартамент през 1999г. През 2014г. той добави 25,1 млрд. долара към своето състояние, благодарение на поскъпването на акциите на Alibaba с 56% от септември, когато компанията бе листната на борсата в Ню Йорк. 50-годишният Ма разполага с богатство в размер на 28,7 млрд. долара, благодарение на което надмина Ли Кашин, превръщайки се в най-богатия човек в Азия.

Уорън Бъфет е увеличил печалбите си с 13,7 млрд.щатски долара, след като акциите на компанията му скочиха с 28%. Той изпревари мексиканския милиардер Карлос Слим и на 5 декември се превърна във втория най-богат човек в света. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е добавил 9,1 млрд. долара към състоянието си през 2014г. и остава най-богатият човек на Земята, със своите 87,6 млрд. щатски долара.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг също не може да се оплаче от липса на финансови средства тази година. Той е прибавил 10,6 млрд. долара, след като през 2014г. социалната мрежа отбелязва успехи в сферата на мобилните услуги, радвайки се на процъфтяването на мобилната реклама и маркетингови инициативи, свързани с приложения и видео. Придобиването на Instagram през 2012г. пък сега се отплаща щедро. Според анализатор на Citigroup приложението за споделяне на снимки е поскъпнало до 35 млрд. щатски долара, а Facebook го придоби срещу 1 млрд. долара.

Сериозно раздвижване има и сред руските олигарси, където Алишер Усманов вече не е най-богатият човек, след като неговата компания MegaFon OAO загуби почти половината от стойността си. Той е изпреварен по богатство от Виктор Векселберг, чието състояние е на стойност 14,1 млрд. щатски долара. Усманов редуцира средствата си с близо 32% и сега има около 13,8 млрд. долара капитали.

 

Коментари: 0