S&P подреди най-големите банки в Европа за 2021 г.

Само три от тях имат офиси в България, а една – клон

S&P подреди най-големите банки в Европа за 2021 г.

Снимка: Unsplash

Общият баланс все още е ключов индикатор за това колко добре се справят големите банки, особено на фона на продължаващата пандемия и произтичащата от това икономическа криза.

Тазгодишното издание на 50-те най-големи европейски банки, публикувано от S&P Global Market Intelligence, дава добра представа за обема на всяка банка по отношение на заемите (т.е. ипотеки, бизнес заеми) и активите.

Челната тройка на най-големите банки остава непроменена. Със своите общи активи в размер на 2.4 трлн. евро, британската инвестиционна банка HSBC все още излиза начело в Европа, следвана от френските кредитори BNP Paribas и Crédit Agricole.

Четвъртото място заема най-голямата испанска банка Banco Santander SA с активи в размер на 1.517 трлн. евро.

Френската Société Générale e пета в подреждането. Тя имаше дъщерна банка у нас, която през 2018 г. продаде на Банка ДСК.

Deutsche Bank остава най-голямата германска банка. Тя обаче е паднала с три позиции и е осма – с активи за 1.298 трлн. евро.

Поскъпването на британския паунд спрямо еврото през 2019 г. помогна на Barclays да заеме шестото място с активи за 1.346 трлн. евро.

Френската Groupe BPCE е една позиция пред Deutsche Bank, а всички от топ 8 имат активи за над 1 трилион евро.

Топ 10 се допълва от британската Lloyds и италианската Intesa. Германия има цели седем представители сред 50-те най-големи банки в Европа, докато Франция и Великобритания са с по шест.

В България

Само четири от най-големите банки в Европа са представени в нашата страна – три с дъщерни дружества и една с клон. Италианската Unicredit заема 13-а позиция с активи за 855 млрд. евро. У нас именно Unicredit Bulbank е една от най-големите банки по размер на активите.

Следващата представена в България банка е белгийската група KBC Group, наредила се на 28-а позиция. У нас тя притежава Обединена българска банка.

Австрийската Raiffeisen Bank заема 46-а позиция, като нейната дъщерна Райфайзенбанк България е третата, представена у нас от топ 50.

Поставената под №2 BNP Paribas пък има клон в България.

Коментари: 0