САЩ разрешиха ваксината на Pfizer

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ

САЩ разрешиха ваксината на Pfizer

Снимка: Pixabay

2096 ~ 1 мин. четене

Американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Pfizer-BioNTech.

 

Разрешавам използването на ваксината на Pfizer-BioNTech за предотвратяването на COVID 19”, написа в писмо до компанията Денис Хинтън, ръководителят на американския регулатор.

Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни хора в САЩ.

Президентът Доналд Тръмп разпространи видео в Twitter, в което похвали разрешението на ваксината и каза, че тя ще бъде приложена след по-малко от 24 часа.

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима, пише БТА.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.

Подкрепи Economic.bg