Сачева: Много българи са в сивата икономика, трудно ще им помогнем

Социалният министър смята, че през втората половина на годината мярката „60/40“ трябва да бъде ограничена

Сачева: Много българи са в сивата икономика, трудно ще им помогнем

Снимка: Красимир Свраков

Много хора имат свръхочаквания какво може да направи правителството, но възможностите са ограничени. Много хора, които работят в сивата икономика, са в тежко положение и държавата трудно може да им помогне. Това каза социалният министър Деница Сачева в интервю за „Дарик радио“. Тя също така обяви, че от втората половина на годината мярката „60/40“ трябва да бъде фокусирана върху онези сектори, които са най-пострадали. „Бизнесът не трябва да става зависим от държавната помощ за дълго време“, смята Сачева.

Мерки срещу COVID-19

Има сигнали, че хора подпомагани от държавата за това, че са без работа заради мерките срещу коронавируса, работят на втора работа и по този начин те не би трябвало да получават помощ за безработни“.

Според нея сектори като търговия, ресторантьорство, хотелиерство и др. ще се възстановят много трудно, тъй като те понесоха най-тежко пандемията. „Тези сектори се подпомагат от държавата“, посочи министърът.

Дали ще отворят ресторантите и другите затворени бизнеси от първи март, ще се реши през следващата седмица, но личното мнение на Сачева е, че тези бизнеси трябва да отворят. „Особено на фона на това, че работят училища, детски градини, молове, фитнеси.“

„Това отваряне ще бъде със съответните ограничения - да няма събиране на големи групи от хора, спазване на дистанция, носене на маски“, каза още тя. „Трябва да се опитаме да живеем с коронавируса, като осигуряваме интереса на хората.“

Тя е на мнение, че в сферата на социалното подпомагане има нужда от сериозни реформи, защото тя не е достатъчно ефективна.

Коментари: 0