Mарсоходът „Постоянство“ си направи селфи (снимки)

Mарсоходът „Постоянство“ си направи селфи (снимки)

Снимка: НАСА

В петък учени от НАСА представиха поразителни ранни снимки от перфектното кацане на марсохода Perseverance („Постоянство“), включително селфи на шестколесното превозно средство, висящо точно над повърхността на Червената планета, моменти преди да я докосне. Цветното изображение, което вероятно незабавно ще се превърне в класика сред запомнящите се изображения в историята на космическите полети, е щракната от камера, монтирана на ракетно задвижваната платформа на „небесния кран“, точно над марсохода, докато космическото превозно средство с размерите на колата бе свалено в четвъртък на марсианската повърхност.

Снимката беше показана от ръководители на мисията по време на онлайн брифинг от лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА близо до Лос Анджелис.

Картината, гледаща надолу към роувъра, показва цялото превозно средство, окачено на три кабела, заедно с „пъпна“ комуникационна жица. Видими са и вихри от прах от ракетните двигатели на крана.

Секунди по-късно роувърът беше внимателно поставен на колелата си, връзките му бяха прекъснати и небесният кран отлетя, за да се разбие на безопасно разстояние, макар и не преди снимките и другите данни, събрани по време на спускането, да бъдат предадени на марсохода за съхранение.

Образът на висящата научна лаборатория, поразителен със своята яснота и усещане за движение, първата подобна снимка отблизо на космически кораб, кацнал на Марс или на която и да е планета отвъд Земята.

„Това е нещо, което никога не сме виждали досега“, каза Аарон Стехура, заместник-ръководител на екипа за спускане и кацане на мисията, описвайки себе си и колегите си като „поразени от страхопочитание“ при първото виждане на изображението.

Адам Стелцнер, главен инженер по проекта каза, че изображението е емблематично, сравнимо с кадъра на астронавта Бъз Олдрин от мисията „Аполо 11“, стоящ на Луната през 1969 г., или изображенията на Сатурн от „Вояджър 1“ през 1980 г.

Той каза също, че изображението свързва зрителя с годините работа, която са свършили хиляди хора, за да се осъществи тази мисия. „Изведени сте на повърхността на Марс. Седите там, на седем метра от повърхността на марсохода и гледате надолу“, каза той.

Следващата седмица НАСА се надява да представи повече снимки и видео - някои може и със звук - направени от всичките шест камери, прикрепени към спускащия се космически кораб, показващи повече от маневри на небесния кран, както и свръхзвуковото парашутно спускане, което го е предшествало.

Полин Хванг, ръководител на стратегическата мисия, заяви, че самият марсоход „се справя отлично и е здрав на повърхността на Марс и продължава да бъде изключително функционален и страхотен“.

Превозното средство се приземи на около два километра от високи скали в основата на древна делта на река, изсечена в ъгъла на кратера преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл, влажен и вероятно гостоприемен за живот.

Учените казват, че мястото е идеално за преследване на основната цел на „Постоянство“ - търсене на вкаменени следи от микробен живот, запазени в седименти, за които се смята, че са били отложени около делтата и отдавна изчезналото езеро, което някога е захранвало.

Проби от скали, пробити от марсианската почва, трябва да бъдат извлечени и доставени на Земята чрез две бъдещи роботизирани мисии до Червената планета някъде през 2031 г.

Друга цветна снимка, публикувана в петък, заснета мигове след пристигането на марсохода, показва скалист терен около мястото за кацане и делтовите скали в далечината.

Наземният екип на мисията ще прекара следващите дни и седмици в разкопчаване, разгъване и тестване на рамото на подвижната лаборатория, комуникационните антени и друго оборудване, калибрирането на инструментите и надграждането на софтуера на марсохода, каза Хванг.

Според нея ще минат около девет „сола“, или марсиански дни, преди роувърът да е готов за първото си тестово завъртане. Един марсиански ден е около два земни.

Една от задачите на „Постоянство“, преди да се заеме с търсенето на признаци на микробен живот, ще бъде разполагането на миниатюрен хеликоптер, който ще осъществи безпрецедентен извънземен тестов полет.

Коментари: 0