Съдът отхвърли 15-милионната глоба на КЗК срещу „Метро“

Причината за глобата бе жалба на конкурента „Лидл“ срещу рекламна стратегия

Съдът отхвърли 15-милионната глоба на КЗК срещу „Метро“
4229 ~ 2 мин. четене
Административният съд – София-област е отменил глобата от близо 15 млн. лв., която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на „Метро Кеш енд Кери България“ в началото на февруари тази година. Причината за санкцията беше подадена жалба от конкурентната компания „Лидл“ заради рекламна кампания на „Метро“.

Става въпрос за реклама, излъчвана по телевизията през март, а в последствие и в други информационни канали – Youtube и Facebook страницата на „Метро“. Водещият слоган там е „Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. Метро. Имаме го“. Под клипа е поставен пост със следното съдържание: „Заповядай от 1 януари до 31 декември на италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. МЕТРО. Имаме го“.

Според „Лидл“ има ясна и дори пряка идентификация, която е постигната чрез поставяне на акцент върху силно специфичен от бизнес подхода на „Лидл“ при представяне за продажба на определена категория артикули – т.нар. „тематични седмици“. Концепцията, която е възприета от няколко години от търговската верига, най-общо почива върху предлагане на потребителите в рамките на отделни седмици от календарната година на различни продукти, типични за кухните на някои държави, известни с традиции в кулинарията. Така например в рамките на седмица под надслов „Влюби се в Италия“, „Лидл“ предлага общоизвестни и характерни за италианската кухня продукти – спагети, пици, колбаси, сирена и др. 

Според публикация на „Капитал“ съдът е заключил, че провежданите от „Лидл“ кампании под формата на „тематични седмици“ не са изключителни и не се провеждат само от тази верига.  Освен това рекламната кампания на "Метро" не би могла да бъде квалифицирана и като неразрешена, защото в посланията не се съдържа дискредитираща или опетняваща информация. Това произтича от установеното вече от съдебния състав, че в клиповете "не би могъл да бъде идентифициран конкурент и в този смисъл те не могат да създадат в потребителите негативна нагласа спрямо него".

Съдът не може да приеме също, че чрез използваните рекламни подходи „Метро“ извлича нелоялно предимство от известността и отличителните белези на конкурентите. Съдебният състав е постановил направените в хода на производството разноски за адвокат и държавна такса да бъдат платени солидарно от КЗК и „Лидл“.
Коментари: 0