Съдът отмени поредна „реформа“ на Петър Москов

Тричленен състав на ВАС е отменил Здравната карта, защото не е обнародвана в "Държавен вестник"

Съдът отмени поредна „реформа“ на Петър Москов
1004 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След като премахна пръстовите отпечатъци, месечните лимити в болниците, листите с чакащи и забрани на НЗОК да обрича някои болни от Хепатит C на сигурна смърт, сега Върховният административен съд (ВАС) отмени още една „реформа“ на бившия здравен министър Петър Москов.

Тричленен състав на ВАС е отменил Националната здравна карта – документът, който би трябвало да определя потребностите от болнична и извънболнична помощ в различните райони на страната и въз основа на който здравната каса сключва договорите с лечебните заведения.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването посочват, че картата е отменена, защото не е била обнародвана в "Държавен вестник" и допълват, че отмяната й премахва и най-съществените пречки за развитието на българското здравеопазване, предава Дарик.

От организацията са на мнение, че съдържанието на документа навявало спомени за тоталитарната комунистическа държава и поставяло лекарите и пациентите в тотална зависимост от министъра на здравеопазването и неговите прищявки. То блокирало и развитието на здравната мрежа, и инвестициите в лечебните заведения.

Националната здравна карта бе атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от Сдружението на частните болници в България.

Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

Подкрепи Economic.bg