Списание TIME с корица как Кремъл поглъща Белия дом

В броя се разказва за това как руските хакери влизат в американските сървъри

Списание TIME с корица как Кремъл поглъща Белия дом
1196 ~ 1 мин. четене

Новият брой на американското списание TIME излезе с корица, на която е изобразен Белият дом, който постепенно се превръща в храм, който прилича на руския храм Свети "Василий Блажени".

Обложката е посветена на статия, която разказва за това как руските тайни служби са се научили не само да влизат в сървъри, а вече достигат и до акаунти в социалните мрежи, които им позволяват във всеки момент да създадат фалшива информация. В статията се описва как Русия вече освен елементарните хакове на имейли срещу политици, които е използвала през 2016 г., сега са използвали по-сложен хак на Twitter.

Според TIME руснаците са изпращали специализирани съобщения, носещи злонамерен софтуер, на повече от 10 000 потребители от отдела по отбраната в Twitter. В зависимост от интересите на целите, посланията им са предлагали връзки към истории за последните спортни събития или за Оскарите, които се състояха в САЩ. При кликване на връзките потребителите са препратени към руски контролиран сървър, изтеглил програма, позволяваща на хакерите в Москва да поемат контрола върху телефона или компютъра на жертвата и акаунта в Twitter.

TIME пише, че Русия вероятно „най-накрая е получила възможност, която отдавна иска, но не може да реализира още от времето на „Студената война“ – да измени хода на събитията в САЩ чрез манипулация на общественото време.

Изданието отбелязва още, че по-голямата откритост и анонимността в социалните медии е дала тласък на нов, опасен маршрут за прокарване на антидемократични сили. "Използването на тези технологии, е възможно да подкопае демократичното 

Подкрепи Economic.bg