Съдът постанови да се разкрият доходите в БНБ преди краха на КТБ

Те са получили общо над 550 хиляди лева възнаграждения

Съдът постанови да се разкрият доходите в БНБ преди краха на КТБ
160 ~ 1 мин. четене

Преди фалита на Корпоративна търговска банка, членовете на управителния съвет на БНБ са получили 557 хил. лв. възнаграждения. Парите са за първото полугодие на 2014 година. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който заедно с колегата си Петър Славов съобщи, че е спечелил дело, което бе заведено във Върховния административен съд срещу отказа на управителя на БНБ за предоставяне на достъп до обществена информация за възнагражденията на ръководството в централната банка преди кризата с КТБ.

„Въпросните над половин милион лева са получени от управителния съвет на БНБ за първото полугодие на преди фалита на КТБ, съгласно данните, които имаме. Но как са разпределени между 7-те члена на съвета, кой колко е получил индивидуално, не е обявено. На този въпрос трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда”, посочи Мартин Димитров.

Какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор преди фалита на КТБ, т.е. как е била оценена неговата работа през тези 6 месеца, остава неясно.

Димитров иска да се изясни методиката, която да прави връзка между свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства в БНБ и дали въобще е имало такава.

Той призова БНБ да поеме инициативата и да публикува всички данни, които са обект на силен обществен интерес.

Подкрепи Economic.bg