Само „Еврохолд“ остава в преговорите за ЧЕЗ

Компанията е дала по-привлекателно предложение от това на индийците

Само „Еврохолд“ остава в преговорите за ЧЕЗ
2522 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

CEZ е отхвърлила офертата на индийската компания India Power и ще преговаря само с българското дружество „Еврохолд“. Това пише чешкото издание Lidovky.cz, цитирайки свои източници. Ръководството на CEZ е решило, че ще преговаря с българската компания „Еврохолд“ за продажбата на активите си в България.

Сделка за ЧЕЗ

Все още не е известно каква сума предлага „Еврохолд“ за ЧЕЗ. Въпреки това, според източници на LN, предложението е по-привлекателно от това на индийците. Миналата година „Инерком“ предложи 355 млн. евро за българските мрежи. От изданието припомнят, че миналата седмица CEZ приключи преговорите с „Инерком“ заради пречките, които се появиха от страна на държавата.

Групата „Еврохолд“ е по-утвърдена компания на българския пазар от „Инерком“, пишат LN. Дружеството обаче няма опит в областта на енергетиката и се занимава със застраховане, финансови услуги, лизинг и продажби на автомобили. Акциите му се продават на Софийската фондова борса.

„В България обаче имаше спекулации откъде ще дойде реалното финансиране за сделката на стойност няколкостотин милиона евро. Най-често се чува името на руската банка ВТБ Капитал, чийто клон в българската столица се контролира от бившия финансов министър Милен Велчев“, пише изданието.

При обявяването на обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от „Еврохолд“ обаче официално заявиха, че ще финансират сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Коментари: 0