Само осем държави са съгласни да приемат руски туристи

България не е сред тях, а основният проблем е липсата на полети

Само осем държави са съгласни да приемат руски туристи

Снимка: Pixabay

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Към 15 юли по света има осем държави, които са заявили готовност да приемат руски туристи при определени, но не тежки условия. Това става ясно от интервю на изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Мая Ломидзе, дадено за информационната агенция НСН (Национална служба за новини).

Тези осем страни са Турция, Хърватска, Мексико, Куба, Доминиканската република, Малдивите, Египет и Обединените арабски емирства. Именно към тях по принцип се наблюдава и повишено търсене на руския туристически пазар, подчерта Ломидзе и допълни, че на влизане в повечето от тези страни е необходимо туристите да представят отрицателен тест за COVID-19.

„Това все още не означава, че нашите туристи могат веднага да долетят до тези страни, а само, че те са готови да приемат руски туристи още сега“, подчерта Мая Ломидзе. „На 16 юли ще стане ясно дали и Абхазия ще обяви, че може да приема руски туристи, а до 17 юли – и Италия да обяви списъка на страните, от които ще приема туристи. Към края на юли очакваме информация и от Испания“, обясни още Мая Ломидзе, като нито веднъж не спомена България като потенциална дестинация за руските туристи.

Изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия обаче предупреди, че до възстановяването на международните полети от страна на руските авиокомпании има още много време. Още повече, че след формалното отваряне на границите ще трябва да се извършат различни съгласувателни процедури, преди самолетите да могат да полетят.

Коментари: 0