Samsung официално разделя бизнеса си на две

Това ще помогне на инвеститорите да разберат в какво инвестират парите си

Samsung официално разделя бизнеса си на две
460 ~ 1 мин. четене

Южнокорейската компания Samsung Electronics официално потвърди, че води преговори за разделянето на бизнеса на две части, пише BBC News. Американският хедж фонд Elliott Management призова компанията да раздели бизнеса си на две отделни компании още през октомври. Предложението предполага разделянето на компанията на експлоатационна и холдингова, което се очаква се, че ще увеличи стойността на акциите. Samsung ще покани външни експерти, които да направят задълбочен преглед на оптималната корпоративната структура. Фондът твърди, че разделението ще опрости структурата на компанията, така ще може по-лесно да се получи ясна оценка на активите на фирмата.

Samsung заяви още, че ще изплати половината от своя свободен паричен поток на акционерите за 2016 г. и 2017 г. и ще повиши дивидента за 2016 с 36% в сравнение с предходната година. С цел да се подобри управлението от фирмата добавиха, че ще номинират най-малко "един нов, международен, независим член на борда".

В момента компаниите, влизащи в групата Samsung, са свързани една с друга чрез сложна мрежа от акционерно участие, свързващо Samsung Electronics с много други фирми и филиали на Samsung. Дъщерните дружества са ангажирани в различни видове бизнес, включително в морски транспорт, тежка индустрия и застрахователна дейност. Разделянето трябва да помогне на инвеститорите да разберат в какво точно инвестират парите си.

Предложението за разделянето е направено през октомври след провала на продажбите на модела Galaxy Note 7. Неговото производство беше прекратено, защото не можеше да се предотврати запалването му и експлозията на батерията.

Подкрепи Economic.bg