Йотингер: Търси се еврокомисар за цифровото общество

Това може да е ресорът на бъдещия български комисар

Йотингер: Търси се еврокомисар за цифровото общество
3671 ~ 1 мин. четене

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер намекна, че се търси заместник за сегашния му ресор по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. От месец януари 2017 г. той поема ресора „Бюджет и човешки ресурси“ в ЕК. За него преди това отговаряше подалата оставка Кристалина Георгиева, съобщава БНР.

"Има предложение за заместник на отиващия си български комисар. И въпросът е - кой ще отговаря в бъдеще за цифровото общество и цифровата икономика. Очакваме окончателното предложение на българското правителство. Но в крайна сметка, председателят на ЕК ще реши, кой ще поеме моята роля, обяви той."

Йотингер отрече обвиненията в конфликт на интереси по време на скорошното му пътуване до Унгария. На изслушване в Комисията по индустрия на Европейския парламент, той отговори на въпроси на евродепутатите защо е ползвал частния самолет на германския лобист Клаус Манголд от Брюксел до Будапеща: "Моето пътуване до Будапеща имаше за цел единствено да участвам в конференция и да изнеса реч. Подчертавам, че бях тясно ангажиран с европейската индустрия там. Участваха 67 телекомуникационни компании, които искахме да видим. Събитието беше паневропейско, а не национално и затова бе важно за унгарските домакини. Това бе единствената причина за пътуването ми."

Подкрепи Economic.bg