Samsung: 2019 г. започва дори по-мрачно от очакваното

Лошите пазарни прогнози на Samsung вещаят мрачни дни и за конкурентите

Samsung: 2019 г. започва дори по-мрачно от очакваното

Снимка: БТА

Samsung предупреди инвеститорите, че 2019 г. стартира дори по-мрачно от очакваното. Южнокорейският гигант заяви във вторник, че очаква приходите му за първото тримесечие на годината да са по-скромни от пазарните прогнози, предава CNN. Причината е спад в търсенето на чипове с памет и екранни панели, които прави за различни устройства и които досега движеха резултатите нагоре. 

През януари Samsung предупреди, че продажбите и оперативната печалба ще спаднат с двуцифрен процент през това тримесечие, като и тогава се позова на слабости в същите тези сегменти. Новината от вторник е поредният признак за болката на някои от най-големите производители на хардуер и техните доставчици, особено в смартфон индустрията. 

„Всичко това е свързано с перспективите пред смартфон пазара, които в този момент на са много радостни“, коментира Киранджийт Каур, базиран в Сингапур анализатор в изследователската фирма IDC. 

Глобалният пазар на смартофни се свил с над 4% през 2018 г. и може да продължи тенденцията и през тази година, смятат от IDC, подчертавайки слабостите на китайския, който е най-големият в света за мобилни устройства. Още в началото на година Apple алармира за сериозни проблеми там. 

Редица фактори вредят на индустрията, в това число фактът, че пазарите са все по-наситени, а потребителите подменят телефоните си по-рядко от преди, включително заради разочарованието си от непрестанно повишаващите се цени, отбелязват анализаторите. 

Тези проблеми рикошират чрез веригата на доставки. Производителите на смартфони трупат повече компоненти, отколкото са им необходими. Така отново стигаме да Samsung, чиито поръчки на чипове и дисплеи ще отслабнат. Компанията е не само най-големият продавач на смартфони в света, но има и огромен бизнес за производство на ключови елементи, поръчвани от конкурентни смартфон играчи. Това означава, че при моментната ситуация страда и на двата фронта. 

Акциите на Samsung паднаха с 1.3% в началото на търговията в Сеул във вторник. По-късо възстановиха част от загубите си и затвориха при около 0.6% понижение. 
Коментари: 0