Samsung прогнозира най-ниската си тримесечна печалба от 2016 г. насам

Компанията очаква спад от 60% на оперативната печалба на годишна база

Samsung прогнозира най-ниската си тримесечна печалба от 2016 г. насам

Ди Джей Кох, Президент и директор на мобилното звено на Samsung

Снимка: БТА

356 ~ 1 мин. четене
Южнокорейският технологичен гигант Samsung заяви, че оперативната печалба за първото тримесечие на 2019 г. вероятно е спаднала с 60% спрямо предходната година. Компанията прогнозира най-слабите си финансови резултати от края на 2016 г., предава Reuters и уточнява, че причината е в забавените продажби на памет чипове, дисплеи, както и на засилващата се конкуренция в сектора.  

Акциите на Samsung се повишиха за кратко преди компанията да обяви прогнозите си за спад на печалбата. Много инвеститори останаха разочарования от анонса, тъй като очакваха възстановяване на печалбата, отчитайки подобрение на цените на чиповете през втората половина на годината. 

Корейският гигант доставя чипове за памет и дисплеи на много производители, включително на конкурента си Apple. Пласира и сървърни чипове за облачни решения, от каквито се възползва например Amazon. Години наред бизнесът с полупроводници бе основният двигател на печалбата на Samsung. 

„През второто полугодие цените на памет чиповете ще се приземят леко, така че спадът ще се забави, а излизането на нови iPhone модели по-късно през годината е добър знак за дисплеите и чиповете на Samsung”, коментира Кин Ян-джа, анализатор в KTB Investment and Securieties.

Най-големият производител на смартфони и памет чипове заяви още, че печалбата януари-март вероятно ще възлиза на 6.2 трилиона вона (5.5 млрд. долара). Прогнозата на анализаторите от Refinitiv SmartEstimate беше за 6.8 трлн. вона. (около 6 млрд. долара)

Приходите вероятно са паднали с 14% на годишна база до 52 трлн. вона (46 млрд. долара). Компанията ще разкрие подробните си финансови резултати в края на април. 
Коментари: 0