САЩ и ЕС „разкритикуваха“ новия руски мост до Кримския полуостров

Европейският съюз нарече откриването на моста крачка към насилствената интеграция на Крим в състава на Русия

САЩ и ЕС „разкритикуваха“ новия руски мост до Кримския полуостров

Снимка: БТА

3215 ~ 2 мин. четене
Руският президент Владимир Путин откри вчера официално Керченския мост – съоръжение, което свързва Кримския полуостров с руската територия. Това доведе до официална позиция от страна на ЕС и САЩ, които „разкритикуваха“ неговото строителство.

Европейският съюз нарече откриването на моста „крачка към насилствената интеграция на Крим в състава на Руската федерация“ и „действие, подкопаващо суверенитета на Украйна“. Държавният департамент на САЩ пък заяви, че мостът е построен без разрешението на украинското правителство и пречи на навигацията, като ограничава размера на корабите, можещи да преминават през Керченския пролив - единственият морски път към украински териториални води в Азовско море.

Русия построи Керченския мост на Кримския полуостров без съгласието на Украйна. Това е поредно нарушение на териториалната цялост на Украйна от Русия. Създаването на моста има за цел по-нататъшната насилствена интеграция на незаконно присъединения Крим в състава на Руската федерация и изолацията му от Украйна, част от която е той, се казва в разпространено от Брюксел изявление на говорител на външнополитическата служба на ЕС. В него се посочва също, че мостът ограничава достъпа на плавателни съдове до украинските пристанища на Азовско море.

Франция също отправи критики, посочвайки, че това допринася за лишаването на Украйна от пълен достъп до нейните международно признати териториални води и използването им. „Франция остава твърдо привързана към възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, заяви говорителят на външното министерство Аниес фон дер Мюл, цитирана от "Франс прес". Париж също така съжалява за присъствието на френски депутати на церемонията по откриването, определяйки го като лична инициатива, която не ангажира отговорността на френските власти.

„Крим е част от Украйна“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. „Построяването на моста от Русия служи за напомняне за продължаващия стремеж на Русия да се подиграва с международното право“, добави тя и напомни, че САЩ са наложили санкции на редица физически лица и фирми, участвали в изграждането на моста. „Тези и други свързани с Крим санкции ще останат в сила докато Русия не върне на Украйна контрола на полуострова“, изтъкна Науърт.
Коментари: 0