Раздадоха наградите за най-добри български вина в конкурса London experts in wine awards

Серията Kabile на \"Вила Ямбол\", кръстена на античен тракийски град, спечели две отличия

Раздадоха наградите за най-добри български вина в конкурса London experts in wine awards
3782 ~ 2 мин. четене

Общо 46 български вина участваха във второто издание на конкурс London experts in wine awards, под патронажа на Княз Кирил Сакскобургготски. Те бяха оценявани от трима Master of wine и класирани по 100 точкова система. Сертификатите на най-добрите бяха раздадени вчера в английската столица. Оценката на експертите за българското вино е много добра. Определено се отчита интерес към български сортове, блендове и вина, направени в по-съвременен стил – а именно с повече плодовост, коментираха още организаторите на London Experts in Wine Awards. Това се търси и на световния пазар – вина с повече изява на сортовия характер и плодовост, за сметка на тези с дълго отлежаване в дъбови бъчви.

 “Вила Ямбол спечели два медала на London Experts in Wine Awards. Единият е сребърен за виното им Kabile от сорта Сира, а другият бронзов за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Интересен факт е, че изба „Вила Ямбол“ постига 100% успеваемост от участието си в конкурса. Миналата година с едно изпратено вино – спечели медал, а тази с две проби – две отличия.

Това е поредното международно признание за винената серия Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира до Ямбол. Изборът на име е знак на признание към традициите, които има регионът за производство на вино от най-дълбока древност. През миналата година виното Kabile от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон се превърна в най- награждаваното българско вино зад граница с три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London Еxperts in Wine.

„Вила Ямбол“ е сред лидерите на пазара по производство на вина и е смятана за една от най-старите изби в Южна България. Припомняме, че на последния конкурс Vinalies Internationales в Париж, винарната донесе най-много медали за страната ни - 5 отличия, в това число единственото злато. Големият приз отиде при тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 г., който предстои избата да пусне на пазара. Сребърни медали от Париж получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат без отлежаване в бъчви.
Коментари: 0