САЩ и Куба възстановяват посолствата си

Дипломатическите отношение между страните бяха прекъснати през 1961 г.

САЩ и Куба възстановяват посолствата си

Куба и Съединените щати отварят днес посолствата си като част от процеса на нормализиране на двустранните отношения. Кото следствие, островът се готви да посрещне по-голям прилив от американски туристи.

Куба се готви да посрещне наплив от туристи от Съединените щати в близко бъдеще. Според статистиката, броят на американците дошли на острова през първата половина на тази година е нарастнал с 36 процента. Притокът от посетители увеличава натиска върху хотелите , компаниите за наем на коли и развлекателните центрове. За да се подготви за чужденците , кубинското правителство подобрява инфраструктурата като разширява летището, строи по-луксозни хотели , отваря ресторанти и усъвършенства транспортната мрежа.

"Очевидно е , че правителството се готви за  пристигащи американци и това си носи своите предизвикателства", казва Карлос Алзугарей, бивш посланик на Куба в ЕС, цитиран от БНТ.

Мнозинството от местните жители също е доброжелателно ностроено. Според проучване на амиракнска агенция   сред 1200 кубинци през месец март, 97 процента от тях смятат, че нормализирането на кубинско-амиракнските отношения ще са от полза за Куба. Някои дори изразяват готовност да посрещат чужденците.

Дипломатическите отношение между двете страни бяха прекъснати през 1961 г. Едва през 1977 г. Джими Картър и Фидел Кастро се договориха за откриване на секции за интереси, работещи като консулски служби във Вашингтон и Хавана. Американската секция за интереси в Хавана беше под закрилата на Швейцария. Тази на Куба във Вашингтон първо беше под закрилата на Чехословакия. След разпадането на тази страна, тя беше под закрилата на Швейцария. Двете секции де факто се помещаваха в швейцарските посолства в Хавана и Вашингтон.

Коментари: 0