САЩ и Южна Корея готвят отговор на Северна Корея

Все още се събира информация по въпроса

САЩ и Южна Корея готвят отговор на Северна Корея
188 ~ 1 мин. четене

Пентагона заедно с Южна Корея обмислят различни варианти за отговор на изявленията на успешния тест на водородна бомба на Северна Корея, съобщава Reuters. "Ние сме уверени, че в тясно сътрудничество с Южна Корея, можем да разработим правилния отговор" – заяви говорител на Пентагона Питър Кук.

Припомняме, че Северна Корея официално обяви успешното прилагане на теста на първата водородна бомба на 6 януари. По време на теста или малко преди него е отчетен земетръс в Северна Корея, което предизвика подозрения, че е проведен теста за ядрено оръжие.

Японското Министерството на отбраната и Националната метеорологична администрация провери характера на земетресението. "Въз основа на предишния анализ на характера на трусовете, това може да бъде ядрен опит. Ние събираме информация по този въпрос" - каза главният секретар на правителството на Япония.

Ядреният опит на Северна Корея разгневи както Съединените щати, така и Китай, която не е получила предизвестие, въпреки че правителството и експерти от САЩ се съмняват за претенциите на Пхенян, че устройството е било водородна бомба.

Подкрепи Economic.bg