САЩ наложиха 25% мита на френски стоки

Вашингтон отговаря на Париж заради въвеждането на „цифров“ данък за американските технологични гиганти

САЩ наложиха 25% мита на френски стоки

Снимка: БТА

2513 ~ 2 мин. четене

Администрацията на Доналд Тръмп обяви допълнителни мита от 25% върху френската козметика, чанти и други вносни стоки на стойност 1.3 млрд. долара, съобщава Reuters. Тези действия на Белия дом идват като отговор на „цифровия“ данък във Франция, който ще засегне американските технологични гиганти, като Google, Facebook, Apple и Amazon. Все пак Тръмп ще отложи задействането на по-високите тарифи със 180 дни.

Службата на американското търговско представителство заяви, че забавянето при задействането на новите търговски условия по отношение на френския внос ще даде допълнително време за разрешаване на проблема, включително чрез дискусии в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Решението отразява и споразумението с Франция да се отложи събирането на 3-процентовия данък върху цифровите услуги.

Ходът на САЩ следва раздел 301 от Търговския закон на САЩ, според който френският данък дискриминира американските технологични фирми.

Франция и други страни разглеждат данъците върху цифровите услуги като начин за набиране на допълнителни приходи от местните операции на големите технологични компании, за които казват, че печелят изключително много от местните пазари, като същевременно имат твърде ограничен принос в бюджета на държавите, където работят.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър първи разкри в четвъртък плановете за налагане на нови тарифи за френски стоки с отложено изпълнение. Стоките на стойност 1.3 млрд. долара са част от списък, публикуван за първи път от търговското представителство през декември.

Съединените щати започнаха проучване на данъците върху цифровите услуги, приети или разглеждани от 10 други страни, включително Великобритания, Индия и Турция, което би могло да доведе до въвеждане на по-високи тарифи срещу стоките им.

Преговорите на ОИСР, насочени към разработване на многостранно решение за облагане на цифровите услуги, не успяха да дадат никакви резултати, като преговорите бяха усложнени от пандемията от коронавирус.

Миналия месец министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин изненада европейските държави, когато предложи пауза в преговорите в ОИСР, предвид липсата на напредък там.

Говорител на Европейския съюз каза за Reuters по-рано, че Брюксел може да предложи собствено решение, ако преговорите в ОИСР не доведат до постигане на споразумение. Той призова Вашингтон да възобнови преговорите.

Подкрепи Economic.bg