САЩ не се присъединиха към глобалното обещание за ограничаване на насилието онлайн

Facebook, Google, Twitter, Microsoft и Amazon подписаха споразумението

САЩ не се присъединиха към глобалното обещание за ограничаване на насилието онлайн

Снимка: БТА

888 ~ 2 мин. четене
Някои от най-големите технологични компании в света подписаха ново споразумение за борба срещу разпространението на терористични и екстремистки послания на техните платформи. Администрацията на Белия дом отказа да се присъедини към тристранното споразумение. Стъпката идва след нападенията в джамии в Крийстчърч, Нова Зеландия, предавани на живо във Facebook. 

Сега Facebook, Twitter, Google, Microsoft и Amazon се присъединяват към т.нар. „Крийстчърч призив“ – пример за усилието на световните лидери и технологичните компании за борбата им срещу насилието онлайн. Споразумението бе обявено след среща в Париж, организирана от френския президент Еманюел Макрон и премиера на Нова Зеландия Джакинда Ардерн. 

За разлика от САЩ, 17 правителства по света подписаха споразумението. Белият дом заяви в изявление, че „ние продължаваме да подкрепяме общите цели“, но „в момента Съединените щати не са в състояние да се присъединят към писмото за потвърждение“.

„Насърчаваме технологичните компании да налагат своите условия за използване и стандарти на общността, които забраняват употребата на техните платформи за терористични цели“, се казва в изявление на Службата за наука и технологии на Белия дом, цитирано от Mashable.

Според споразумението Facebook, Google, Twitter, Microsoft и Amazon се съгласяват да спазват план от девет части, според който се ангажират да набележат начини за проверяване на стрийминга на живо, така че да се намали рискът от разпространение на терористично и екстремистко съдържание онлайн.

По-рано Facebook обяви, че затяга правилата за излъчване на живо, като предвижда забрана за стрийминг на потребители, нарушили общностните правила на социалната мрежа. 

Компаниите се ангажират да работят и с неправителствените организации, държавни служители и образователни организации, така че да информират по-добре потребителите за проблемите и да направят инструментите за докладване на такова съдържание по-широко достъпни.

Коментари: 0