САЩ обмислят мита за страни, които подценяват валутите си спрямо долара

Чуждите държави вече няма да могат да използват паричната политика в ущърб на американските работници и предприятия, каза министърът на търговията

САЩ обмислят мита за страни, които подценяват валутите си спрямо долара

Снимка: Pixabay

2402 ~ 1 мин. четене
Министерството на търговията на САЩ направи предложение за налагане на допълнителни мита върху вноса на стоки от страни, които обезценяват изкуствено валутите си спрямо щатския долар, заяви министърът на търговията Уилбър Рос, цитиран от CNBC.

„С това информираме чуждестранните износители, че Министерството на търговията може да компенсира валутните "субсидии", които са пагубни за американската индустрия“, каза Рос.

Той отбеляза, че "чуждите държави вече няма да могат да използват паричната политика в ущърб на американските работници и предприятия".

Предложеното от него правило ще измени обичайния процес по налагане на "изравнително мито", за да включи нови критерии при дефинирането на понятието "подценяване на валутата". Длъжностни лица от администрацията на Тръмп отдавна разглеждат китайския юан като подценен спрямо долара въпреки американско-китайската търговска война, която според експертите е в ущърб на юана.

Департаментът не е определил конкретните критерии, които би използвал, за да оцени дали ценообразуването на даден продукт в САЩ е било изкуствено понижени поради подценяване на валутата.

Според анализаторите под тези нови санкции може да попаднат Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Германия и Швейцария.
Коментари: 0