САЩ се надяват силните връзки с ЕС, Мексико и Канада да продължат и след митата

Съединените щати въвеждат мита, а държавите отвръщат на удара

САЩ се надяват силните връзки с ЕС, Мексико и Канада да продължат и след митата

Снимка: БТА

Ние имаме силни връзки с Мексико, Канада и Европейския съюз и те ще продължат дори и след като митата са вече тук. Това каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. 

Според властите в САЩ налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни няма да накърни силните връзки помежду им, пише Reuters.  

Междувременно обаче Мексико даде да се разбере, че според нея митата нарушават споразумението за гаранции на Световната търговска организация. От изявление на икономическото министерство там стана ясно, че страната ще потърси помощ по казуса от СТО. 

„Мексико ще започне процес за разрешаване на противоречията по отношение на САЩ в СТО във връзка с мерките против американската стомана и алуминий”, се казва в изявлението. Според Мексико митата нарушават споразумението за гаранции на СТО.

Според оценки на директора на мексиканския Институт за промишлено развитие и икономически растеж Хосе Луис дела Крус Мексико може да загуби между 1.5 млрд. и 2 млрд. долара на година заради американските мита. През миналата година обемът на търговията между двете държави достигна рекордното ниво от 557 млрд. долара.

САЩ въведоха митата на 1 юни. В отговор на действията на Вашингтон Мексико заяви, че приема аналогични мерки по отношение на някои продукти, сред които валцувани продукти, осветителни тела, тръби, ябълки, грозде, различни видове сирена в обеми, които да компенсират загубите от американските мита.

Коментари: 0