Сътресенията на Острова срещу плана на Мей за Brexit се засилват

Срещу идеите на британския премиер вече е стартирана национална кампания, а стари проблеми отново излизат на дневен ред

Сътресенията на Острова срещу плана на Мей за Brexit се засилват

Снимка: БТА

5354 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Сътресенията в Обединеното кралство, свързани с Brexit, не само не се успокояват, но и се засилват. Въпреки вчерашната заплаха на премиера Тереза Мей да не бъде осуетяван планът ѝ за излизането на Острова от Блока, поддръжници на т.нар. „твърд Brexit“ – без споразумение с Брюксел – са започнали национална кампания срещу идеите ѝ.

Подкрепящото излизането от ЕС движение Leave Means Leave („Излизане означава излизане“) е пуснало реклами в общо 30 регионални вестника в цяла Великобритания. Посланието на рекламите е да се отхвърлят предложенията на британския премиер, които тя представи след срещата с членовете на кабинета си в премиерското имение Chequers, северно от Лондон.

Въпросните предложения включваха оставане на Великобритания в единния пазар на стоки и услуги на ЕС, без обаче британските граждани да имат право свободно да се придвижват в Блока. В тях фигурираше също избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тези идеи обаче бяха разкритикувани още след представянето им през юли, че правят Brexit безсмислен.

„Рестартирахме кампанията „Излизане“ и няма да се спрем пред нищо, докато не се уверим, че премиерът ще се откаже от плановете си и ще изпълни Brexit цялостно“, коментира Ричард Тайс, зам.-председателят на движението. Той определя стратегията на Мей какви да са отношенията с ЕС след Brexit като „още от старото“.

Същевременно независимата комисия по миграцията Migration Advisory Committee (MAC), която съветва правителството в Лондон, представи доклад, гласящ, че Великобритания не трябва да предоставя облаги на гражданите от други страни членки на ЕС – въпрос, по който Мей избягва да говори особено.

Опасенията относно миграцията бяха основната движеща сила зад референдума за излизане от ЕС през 2016 г. Мей обеща да сложи край на неограничената свобода на придвижване към Великобритания от останалите страни от ЕС, и по-конкретно България и Румъния, но досега не е дала подробности как ще се случи това.

„Препоръчваме да се премине към система, според която цялата миграция да се управлява без преференциален достъп на европейските граждани“, гласи докладът от MAC.

Такива важни, но нерешени, въпроси като миграцията и обмитяването на стоки ЕС и Обединеното кралство, имат потенциала да провалят преговорите между Лондон и Брюксел и в крайна сметка да се стигне до твърд Brexit. Преговорните екипи от двете страни се надяват до средата на октомври да са готови с вариант за финалното споразумение помежду им, но сътресенията на Острова правят изготвянето на документа да изглежда като все по-непостижима цел.
Подкрепи Economic.bg