Saudi Aramco „ще бъде по-силна от всякога“ след ракетните атаки

Саудитската петролна компания обещава да възстанови напълно производството си до края на септември

Saudi Aramco „ще бъде по-силна от всякога“ след ракетните атаки

Снимка: БТА

Saudi Aramco излиза от кризата след атаките срещу нефтените ѝ съоръжения „по-силна от всякога“. Това каза главният изпълнителен директор на държавната саудитска компания - Амин Насер, в съобщение на служителите. Той отново потвърди, че пълното производство на петрол ще се възобнови до края на този месец.

Атентатите от 14 септември срещу заводите Abqaiq и Khurais, най-големите в кралството, предизвикаха пожари и значителни щети, които намалиха наполовина добива на Саудитска Арабия - най-големият световен износител на петрол, като спряха 5.7 млн. барела.

„Атаките, които бяха предназначени да унищожат Saudi Aramco, имаха непредвидена последица: те обединиха 70 000 от нас около мисията за бързо и уверено възстановяване, а Saudi Aramco ще се измъкне от този инцидент по-силна от всякога“, казва Насер във вътрешното съобщение по повод националния ден на Саудитска Арабия, който ще се чества на 23 септември.

„Всяка секунда има значение в моменти като тези и ако не бяхме действали бързо, за да ограничим пожарите и да предприемем бързи усилия за възстановяване, въздействието върху петролния пазар и глобалната икономика щеше да бъде много по-пагубно“, добавя той.

Шест дни след атентата, който засегна сърцето на саудитската енергийна индустрия и засили десетилетната борба с Иран, държавният петролен гигант Aramco покани репортери в петък да наблюдават щетите и усилията за ремонт.

Хиляди служители и изпълнители са изтеглени от други проекти и работят денонощно, за да върнат производството. Aramco доставя оборудване от Съединените щати и Европа за възстановяване на повредените съоръжения, казаха служители на Aramco пред репортери.

Aramco вече върна част от загубеното производство и ще се върне на нивото отпреди атаките в края на септември, каза Насер.

„Нито една пратка до нашите международни клиенти не е пропусната или отменена в резултат на атаките и ние ще продължим да изпълняваме мисията си за осигуряване на енергията, от която се нуждае светът“, каза той в съобщението, видяно от Reuters.

Министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви във вторник, че Саудитска Арабия е използвала резервите си, за да поддържа потоците от доставки на петрол за клиенти зад граница и вътре в кралството.

Йеменската група „Хути“ пое отговорност за атаките, но американски служител заяви, че произхождат от югозападен Иран. Техеран, който подкрепя хутите, отрече каквото и да било участие в атаките.

Саудитска Арабия казва, че 18 дрона и три ракети са били изстреляни по Abqaiq, най-голямото съоръжение за преработка на нефт в света, докато съоръжението Khurais е ударено от четири ракети.

Няма съобщения за жертви в нито един обект, въпреки че хиляди работници и изпълнители работят и живеят в района.
Коментари: 0