Можете ли да си представите размера на американския фондов пазар? (инфографика)

Щатският пазар е 5 пъти по-голям от размера на най-близкия конкурент

Можете ли да си представите размера на американския фондов пазар? (инфографика)
Фондовите пазари по целия свят могат да направят играчите на тях и богати, и бедни. Трудно е също така да си представим нещо по-вълнуващо и нещо по-страшно. Спекуланти като Уорън Бъфет инвестират милиарди долари в корпоративни акции. А това за „обикновените“ хора вероятно изглежда невероятно. И все пак, всички помним краха на пазара преди десетилетие.


Въпреки че световният финансов пазар е огромен, той е доминиран от САЩ. HowMuch.com визуализира данни на Световната банка, като ни показва всъщност колко голям е американският фондов пазар и как изглеждат всички останали спрямо него.

Първо малко факти:
  • Американският фондов пазар е 5 пъти по-голям от размера на най-близкия конкурент;
  • Всъщност, той е толкова голям, че представлява малко под половината от стойността на световния капитал;
  • Китай е най-големият развиващ се борсов пазар с 6.32 трлн. долара капитализация;
  • Хонконг, като отделен град, съответства на половината от стойността на капитал на Китай, оценявайки се на 3.82 трлн. долара;
  • Малки установени икономики като Швейцария имат огромни пазари спрямо населението си.
Струва си да се отбележи, че данните на Световната банка не включват Великобритания и Италия. Приблизителният размер на Лондонската фондова борса е 4.7 трлн. долара. Италианските пазари се оценяват на 0.65 трлн. долара.

Глобалните фондови пазари остават нестабилни, тъй като навлизаме в исторически труден месец за акции, пише HowMuch. Инвеститорите се притесняват от световната търговска война и продължават да купуват облигации и злато, опитвайки се да спасят стойността на парите си. Централните банки продължават да намаляват лихвите, за да поддържат растежа в световен мащаб.

Въпреки огромните промени в глобалния пейзаж, основните играчи остават същите. Съединените щати представляват почти половината от цялата пазарна стойност в световен мащаб. Най-близкият конкурент, Китай, държи само 1/5 от стойността на щатските пазари.

И така, къде стоят всички останали държави, за които сте чували? Долната визуализация определя стойността на собствения капитал за всеки фондов пазар по държави.

Топ 10 фондови пазари по целия свят

1. Съединените щати – 30.44 трлн. долара
2. Китай – 6.32 трлн. долара
3. Япония – 5.3 трлн. долара
4. Хонконг - 3.82 трлн. долара
5. Франция – 2.37 трлн. долара
6. Индия – 2.08 трлн. долара
7. Канада – 1.94 трлн. долара
8. Германия – 1.76 трлн. долара
9. Швейцария – 1.44 трлн. долара
10. Южна Корея – 1.41 трлн. долара

Удивително е, че много утвърдени европейски пазари представляват само 1 до 3% от стойността на световния пазар на акции. Доминацията на Щатите на световния пазар обяснява защо действията на Федералния резерв остават във фокуса на инвеститорите по целия свят. Въпреки това много централни банки по света са предприели историческо намаляване на лихвените проценти, като на някои места са на отрицателна територия.

И все пак, като се има предвид размерът на американския пазар, ако той се насочи към рецесия, как би могъл да не повлияе на глобалните пазари? Въз основа на визуализацията можем да кажем, че американският фондов пазар управлява другите пазари. Това създава лост в търговските войни, както и обвързва световните пазари със САЩ.
Коментари: 0