Саудитска Арабия ще строи футуристичен град, носещ се по Червено море

Утопичният проект Oxagon претендира да бъде най-голямата плаваща структура в света

Саудитска Арабия ще строи футуристичен град, носещ се по Червено море

Снимка: NEOM/Twitter

6344 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В последните години Саудитска Арабия върви уверено по пътя на либерализацията и модернизацията, а стъпките в тази посока са все по-големи и амбициозни. И в основата на всичко това стои шейх Мохамед бин Салман. Тази седмица кралството обяви най-новия си проект – град, който ще се носи по Червено море.

Оксагон (Oxagon) ще бъде построен в югозападната част на Неом (Neom), футуристичния нов мегаполис, за който саудитските власти твърдят, че ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк. Половината от Оксагон ще плава в Червено море, което е дълбоко около 500 метра. 

Неом е рожба на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и е водещ проект в неговия 13-годишен план за модернизиране на консервативното кралство, наречен „Визия 2030“.

Очертава се Оксагон да бъде най-голямата плаваща структура в света и да се превърне в дом на първото по рода си напълно автоматизирано пристанище и интегриран логистичен център“, се посочва в рекламно видео, публикувано в Twitter от Neom.

„Оксагон ще бъде катализатор за икономически растеж и разнообразие в Неом и кралството, като по-нататък ще отговаря на нашите амбиции по Визия 2030“, каза престолонаследникът в изявление, позовавайки се на стратегията за диверсификация на страната, целяща намаляването на зависимостта от петрола. 

8-странният плаващ град ще допринесе за предефиниране на световния подход към индустриалното развитие в бъдеще, опазвайки околната среда. Същевременно ще създаде работни места и ще помогне за генерирането на растеж.

Според съобщение за пресата градът ще се захранва единствено от възобновяема енергия, ще използва интернет, изкуствен интелект и роботика, за да създаде „безпроблемна интегрирана, интелигентна и ефективна верига за доставки“.

В съобщението обаче не се споменава колко ще струва проектът Оксагон и как градът ще остане на повърхността на водата. Все пак Червено море е един от най-натоварените търговски пътища в света, като 10% от цялата глобалната търговия ежегодно преминава оттам.

Неом се финансира от Фонда за публични инвестиции на кралството (PIF). Престолонаследникът принц Мохамед е председател и на двете. 

Това ще допринесе за регионалната търговия и търговията на Саудитска Арабия и ще подкрепи създаването на нова фокусна точка за глобалните търговски потоци“, допълва той.

Oxagon е само част от грандиозните проекти на Саудитска Арабия, сред които са:

  • The Line - проект за няколко градски области, свързани от един общ „гръбнак“. Той пък е част от друг, по-голям план – този за Neom, които трябва да се превърне в град на бъдещето за 500 млрд. долара, събрал в себе си технологии и забавление. The Line е с дължина почти 170 км, ще се намира в пустинята, ще е свободен от коли и ще разчита на 100% възобновяема енергия.
  • The Rig – тематичен парк, построен на върха на изоставена нефтена платформа в Арабския залив.
  • Prince Mohammed Bin Salman Non Profit City – планиран градски квартал в столицата Рияд, в който ще се помещават компании с нестопанска цел и устойчиви предприятия.

Редица проекти на престолонаследника принц Мохамед се задвижваха със закъснения на фона на пандемията от COVID-19, но работата по Neom продължава. По думите на бивш американски дипломат, политическият успех на шейха се дължи до голяма степен на проекти като тези.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg